Няма да изпадам в хиляди обяснения. Винаги съм се дразнила на рецепти, които се публикуват с хиляди тонове текст, преди публикуване на рецептата. Заради това въртя със скрола, докато не стигна до продуктите. И трудно дори намирам текста по приготвянето, ако не е придружено със снимки. Накратко. Това е сладкиш с кори за баница, които се изпичат. Заливат се с кексово тесто. И охладен се сиропира.
Продукти.
400 гр. финни кори за баница.
Олио за намазване на тавата.
Кексово тесто за заливка:
3 яйца
Брашно- 1 ч.ч.
Захар- 1 ч.ч.
Кисело мляко- 1ч.ч.
Олио- 1/2ч.ч
Бакпулвер
Есенция ванилия.
Кардамон- три, четири начукани зрънца.
Пръчка канела- настъргва се с нож. Може и суха на вкус.
За сиропа:
Захар -2 ч.ч.
Вода- 3 ч.ч
Есенция ванилия.
Лимонов сок.
Сега вече мога да вкарам малко история. За четвърти път правя този сладкиш. Даже до момента не знаех името му. Стандартното при мен е да намеря рецепта. Правя скрийншот с телефона на продуктите и начина на сътворяване... И никога в този скрийншот не присъства името. При първият ми опит(за пръв път от първото приготвяне съм разочарована) нещо сякаш му липсваше на това чудо. Мислех си орех, ядки. Явно тавата беше прекалено голяма. Отделно спазих по рецептата "корите се навиват на хармоника и се нареждат в продълговата тава". Отделно кокосовите ми стърготини бяха купени готови. И аромата им се губеше. Вторият път тавата беше малка за толкова много кори. Третият също не беше задоволителен.
Този път реших по-смело да променя малко начина на приготвяне. Сякаш този сладкиш (първия който не ми се получаваше) толкова ме разочароваше всеки път, че ме амбицира да си дам "зор", докато не го догодя.
Приготвяне.
Корите навих на хармоника, но завих на "охльовчета". Пеках на 180 гр. до порозовяване на корите.
Докато се пекат корите приготвих кексовото тесто. Разбивам яйцата със захарта, киселото мляко, олиото и накрая слагам брашното, бакпулвера и ванилията.
В малка купа отделих от сместа. (Около 200мл).В нея настъргах с нож пръчка канела и прибавих три, четири счукани ядки кардамон.
Когато корите бяха изпечени на всяко едно "охльовче" изсипах по една лъжица от сместа с канела и кардамон.
Оставям сиропа да попие. Дори бих дала съвет да престои, поне час преди да бъде нарязан. Ако не и денонощие. За да се сиропира по-добре.
Накрая поръсих с настърган на ренде кокосов орех. Естествено обелен от кафявата кора.
За съжаление не можах да направя за момента по-хубав разрез, защото не е престоял в хладилника. От бързане да публикувам цялата рецепта.
Та! Това е най-успешния ми опит за направата на сладкиша. Явно кардамома, канелата и промяната в свиването на корите оказа влияние на вкусовите качества на сладкиша.Приятен апетит.
Това май е по-добра снимка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар