Рецептата не помня от къде я "откраднах". Честно. Изглеждаше ми адско трудна. Но когато започнах да го правя стъпка по стъпка се оказа... забавно. А вкусът няма да коментирам. Не може да се опише. Трябва да се пробва. Специфичното тук е маслото. Моля. Ако се захващате с направата на датско тесто, то изберете маслото по съдържанието. А не по името на опаковката. Всичко е "краве масло", но като обърнете ситния шрифт не е точно така. Първият път се прецаках с това на Милмекс. Пълно е с вода и единственото което ми спаси тестото, при загъване е да го държа във фризера.
Отделно се пригответе и с шивашки сантиметър или ролетка. Ако нямате подходящите подложки. Аз естествено го правя с ролетка.
Започвам със съществената част. Да не изпадам в единтондуми...
Продукти.
120 мл. вода
120мл. прясно мляко.
7 гр. суха мая
150 гр. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. кардамон
1 с.л. масло
2 големи яйца (не знам тези които сладам дали са от усмихнати и доволни кокошки)
550 гр. брашно (пригответе повече за размесването и разточване)
250 гр. твърдо краве масло.( най-добре да се извади от хладилника преди да се работи с него)
Стъпка 1. Размесване на тестото.
В съд се смесват водата, млякото и 1 супена лъжица масло. Загряват се на умерен огън, без да завира течността. Колкото да се разтопи маслото. Маха се от огъня и се добавя маята. Разбърква се добре.
Кардамомът го нарязвам на ситно с остър нож. Вадя зрънцата от шушулките и ги чупя с острото на ножа до прах.
Изключителна радост ми е тази добавка. Отделно целият ми дом ухае невероятно на нея. Преди седмици представител на Биосет ми подари две пликчета(трудно се намира в магазините). Все едно ми подари тристаен апартамент. Толкова се радвах. Както споменах. Трудно го намирам. Само в магазин в Банкя и то скоро няма да успея да стигна до там. Продължавам с рецептата.
В купа се смесва брашното, захарта, солта и кардамома. Прави се кладенче в средата, където се изсипва млякото с яйцата и добавената мая.
Най-лесно ми е при постепенно езсипване на течните съставки в брашното да забърквам с вилица.
Замесва се меко тесто. Замесва се на набрашнена повърхност, докато престане да лепне и стане гладко и еластично.
Тестото се увива във стреч фолио и се оставя за 30 мин в хладилник.
И тук вече става интересната част с маслото. Разрязвам хартия за печене. Лицевата част начертавам( с молив и ролетка) правоъгълник с размери 20-30. Поставям маслото между двата листа хартия, като начертания четириъгълник е към мен. Т.е. трябва да се разточи маслото в размер 20-30. С точилка! По принцип в рецептата, оригиналната е между два листа стреч фолио. Но с него първия път не се разбрахме.
От първото ми замесване на тази рецепта (както и нагоре споменах) след разточване на маслото го сложих във фризера. Наистина се улеснява работата с него.
Та. Слагаме разточеното масло във фризера. А изваждаме тестото. (Ако са минали по-малко от 30 мин. изчаквате).
Тестото.
От снимката се вижда, че леко е втасало. Предният път не го фолирах, а го поставях с плик и смятам от тук на сетне да процедирам с пликове. За да бухне повече.
Тестото се вади от фолиото и на набрашнена повърхност се разточва на 25-45 см.
Маслото се изважда от фризера и се поставя върху тестото по този начин. Най-лесно ще е поставянето, ако се махне първо единият лист хартия, слага се маслото върху тестото и се маха и другия пласт хартия.
Свободният край на тестото се прегъва към маслото. Изчиства се излишното брашно със суха кърпа.
След това се прегъва и другия край. Краищата се изравняват. Изчиства се излишното брашно
Отново се разточва. 25-45см. И се прегъва на три. Следва още едно разточване 25-45см. Отново се прегъва на три и се изчиства излишното брашно. Тестото се поставя в стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 мин. (1 път)
Вади се от хладилника. И се разточва на набрашнена повърхност. Но този път вече на 25-40 см. Отново се прегъва на три, като се отстранява излишното брашно. И се изравняват краищата. Завива се във фолио и престоява за 30 мин в хладилник (2 път).
Изважда се. Отново се разточва 25-40см. Отново се отстранява брашното, прегъва се на три. Поставя се в стреч фолио и се оставя с хладилник за един час или нощ.
И вече след това идва най-"сладкото". Тестото се разточва. Аз го разточвам на 0.5см. дебелина и изрязвам тригълници, които оформям на кифлички.
Част от тестото изрязах на правойгйлник. Посипах канела със захар и навих на руло. Което изрязах на 1 см. Получиха се страхотни канелени охлювчета.
За съжаление снимките не са много добри. Но пък кифличките бяха. Бяха...
Няма коментари:
Публикуване на коментар