неделя, 12 ноември 2017 г.

Тесто за мекици

Това сигурно (освен рецептата за бабиния козунак) е рецептата, която мога да спомена от къде съм я взела. От тефтера на мама. Сутринта ми дойде изведнъж идея да омеся мекици. За пръв път от домашно тесто. А хората казват, че детство без да се събудиш на село в ухайна къща на вар и бабини мекици... Не било никакво детство. Не помня много мириса на вар. Баба ми живееше в София. А къщата на село си беше доста модерна за времето. Но помня мекиците. Като малка бях... пухкава, за повечето деца "дебела". И е ясно, че не пропусках да преяждам с мекиците на баба. Заради това сега само ги опитвам (ако се чудите и как запазвам килограми при толкова тесто у дома).
Та. Докато търсих тесто за мекици. Открих чудесно тесто-универсално. А и магично за мен. Омесването става бързо. Лесно. Освен мекици опеках и страхотни питки. Направих половин доза. Естествено- за двама човека и това е много.
Естествено няма да ви мъча да четете текста. Според мен записването й е преди прехода. ( Преди два дена станаха едни 28 години). Според "приготовлението".
Снимки по време на замесването нямам. Не очаквах тази "магия".
Необходими продукти:
500 грама брашно.
1 яйце L размер(по-скоро М-лъжливи производители)
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 к.лъжица сода
1/2 чаша прясно мляко. Около 100 мл.
Мая- 11 грама суха.

Активирах маята в затопленото мляко за около 10 мин. В киселото мляко активирах содата. Разбих яйцето с вилица. Смесих накрая млеката и яйцето. В голяма купа изсипах брашното и направих кладенче. С помоща на вилица замесих, докато бавно изсипвах течните съставки. Доомесих на масата. За първи път не добавям брашно или не ми е в излишък. Замесих, докато содата не започна да "изсушава" тестото. Т.е. в един момент сякаш става на късове.
Разделих тестото на две. Половината сложих в студена фурна и изпеках на 200 гр, които след като питките се надигнаха достатъчно увеличих на 250. Получиха се питки с твърда, хрупкава коричка и пухкава срединка.


А така изглеждаха мекичките. Наистина аромата при приготвянето е същия като при баба. Може би само липсва аромата на лек нафталин. Превзел бабиния апартамент. 
 Ако приготвите цяла доза. То можете да съхраните тестото в хладилник. Другият път ще го пробвам за пица. 
Добър апетит. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар